EU:s ekonomiska höstprognos 2021

Den 11 november publicerade EU-kommissionen den ekonomiska höstprognosen för 2021. I prognosen visar det sig att EU:s ekonomiska återhämning går snabbare än väntat. Dock är inflationen hög och oron för ytterligare covid-19 restriktioner kvarstår.

Den ekonomiska återhämtningen i EU visar en markant ökning i medlemsländernas BNP-tillväxt och det förutses en BNP-uppgång på 5 procent i EU-ekonomin i år. Dock kvarstår ett flertal orosmoln, bland annat nya restriktioner på grund av ökad smittspridning, speciellt i medlemsländer där vaccinationsgraden är låg. Vidare drivs inflationen av de ökade energipriserna.

EU-kommissionen räknar med en 5 procent tillväxt i år, 4,3 procent 2022 och 2,5 procent 2023 i EU-ekonomin. Sveriges ekonomi har inte påverkats lika mycket av covid-19 pandemin som andra EU-länder och enligt prognosen beräknas Sveriges tillväxt vara 3,9 procent i år, följt av 3,5 procent 2022 samt 1,7 procent 2023.

Arbetsmarknaden i EU har även förbättras när restriktionerna lyftes. Under andra kvartalet 2021 skapades 1,5 miljoner nya arbetstillfällen i EU. I augusti låg arbetslösheten i EU på 6,8%, vilket är strax över nivån som var i slutet av 2019. I Sverige beräknar EU-kommissionen att arbetslösheten minskar från 8,2 procent 2021 till 6,7 procent år 2023.

Bakgrund
EU-kommissionens ekonomiska prognos är baserad på ett antal tekniska antaganden som berör växelkurser, räntor och råvarupriser. Kommissionen publicerar två utförliga prognoser varje vår och höst samt två interimsprognoser varje vinter och sommar. Den ekonomiska vinterprognosen 2022 ska uppdatera BNP- och inflationsberäkningarna och kommer läggas fram i februari 2022.

Läs mer om EU-kommissionens höstprognos i ett pressmeddelande här.

Läs hela höstprognosen i ett dokument här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s