EU-kommissionens tre digitala arbetsprogram

Den 10 november antog EU-kommissionen tre nya arbetsprogram inom programmet för ett digitalt Europa. Syftet med arbetsprogrammen är att de ska främja den digitala omställningen och inkluderar bland annat satsningar på cybersäkerhetsmetoder samt digitala innovationsknutpunkter. Arbetsprogrammen får nästan två miljarder euro i finansiering.

De nya arbetsprogrammen ska bidra till att målen i EU:s digitala decennium, EU-kommissionens vision för ett digitaliserat europeiskt samhälle, ska uppnås senast 2030. Kommissionens huvudarbetsprogram omfattar höga investeringar inom artificiell intelligens (AI), molnteknik och dataområden samt avancerade digitala färdigheter. I samband med lanseringen av arbetsprogrammet för det digitala Europa, offentliggjorde kommissionen ytterligare två delarbetsprogram som ska fokusera på cybersäkerhetsmetoder samt ett nät av europeiska digitala innovationsknutpunkter.

För att uppnå målen i arbetsprogrammet för digitala Europa föreslår EU-kommissionen att investeringar görs inom följande områden:

  • Gemensamma dataområden som underlättar datautbyte över gränserna för företag och offentliga sektorn.
  • Testanläggningar för AI-baserade lösningar som ska hantera viktiga samhällsutmaningar, exempelvis klimatförändring och hållbar hälso- och sjukvård.
  • Kurser på avancerad nivå i avancerad digital teknik för att öka kompetensen för små och medelstora företag i Europa.

Utöver dessa satsningar inkluderar delarbetsprogrammet för cybersäkerhet finansiering av utvecklingen och användningen av kunskaper inom cybersäkerhetsnivån. Programmet kommer omfatta investeringar i uppbyggnad av cybersäkerhetsutrustning, verktyg och datainfrastruktur. Det kommer även inrättas ett nät av europeiska digitala innovationsknutpunkter som ska erbjuda tillgång till testning av teknik samt ger stöd till den digitala omställningen av förvaltningar på regional och lokal nivå.

Vad händer nu?
Ansökningsomgången inom programmet för ett digitalt Europa offentliggörs i slutet av november. Det tillkommer även ett flertal ansökningsomgångar under 2022. Regioner och andra aktörer som arbetar med den digitala omställningen har möjlighet att ansöka om medel för projekt.

Läs mer om programmet för ett digitalt Europa här.

Region Värmland European Office har tidigare rapporterat om EU:s digitala decennium, läs den artikeln här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s