Nytt åtgärdspaket ska underlätta bankers utlåning

EU-kommissionen har beslutat om ett nytt åtgärdspaket för att minska de ekonomiska effekterna orsakade av coronaviruset. Denna gång syftar åtgärderna till att säkerställa bankernas fortsatta möjligheter till utlåning i hela EU.

EU-kommissionen betonar i sitt åtgärdspaket att europeiska banker och tillsynsmyndigheter i händelse av ekonomisk kris har en större flexibilitet att agera ansvarsfullt, framförallt genom att säkerställa tillgången på likvida medel för hushåll samt små och medelstora företag. För att mildra virusets ekonomiska effekter presenteras därför åtgärder som kan säkerställa bankernas möjligheter till fortsatt utlåning.

Åtgärdspaketet innefattas dels av ett nytt tolkningsmeddelande. Syftet med detta är att det ska förtydliga vilka regler som gäller beträffande redovisning och tillsyn, samtidigt som banker och långivare uppmuntras till att utnyttja den flexibilitet som finns inom ramen för dessa regelverk. Banker uppmanas även till ett ansvarsfullt agerade, exempelvis genom att avstå från aktieutdelningar till ägare under krisen.

En annan del av åtgärdspaketet innefattar riktade ändringar av befintliga bankregler. Tanken är att förändringarna ska kunna maximera bankernas förmåga att låna ut pengar och samtidigt utstå förluster. Tillfälliga åtgärder görs också för att bankerna ska kunna åtnjuta offentliga garantier på ett smidigt sätt men också för att uppmuntra utlåning av medel till anställda, företag och infrastrukturprojekt.

Kommissionen har sedan tidigare understrukit vikten av att EU:s åtgärder under krisen sker på ett samordnat sätt. För att skapa lika villkor för företagen under krisen ämnar därför kommissionen att arbeta tätt tillsammans med den europeiska finanssektorn med syftet att hitta fler lösningar som kan komma företag och hushåll till del.

Läs mer om EU-kommissionens åtgärdspaket för ökad utlåning under krisen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s