Historisk klimatlag presenterad i Bryssel

Den 4 mars kunde EU-kommissionen presentera sitt förslag till ny klimatlag som ska säkerställa att EU uppfyller målet om klimatneutralitet år 2050. Samtidigt bjuds allmänhet och relevanta aktörer in till samråd kring den kommande klimatpakten.

Genom den nya klimatlagen ska EU:s institutioner och medlemsländer vara rättsligt bundna att genomföra nödvändiga åtgärder för att nå målet om ett klimatneutralt EU år 2050. Lagen ger också en fingervisning om vad som kommer prägla EU:s agenda de kommande åren, samtidigt som den ska skapa förutsägbarhet för myndigheter, företag och medborgare.

Klimatlagen föreslås även innefatta ett antal mekanismer och instrument som ska se till att klimatåtgärder kan följas upp och utvärderas. Detta är inte minst viktigt för att EU ska kunna justera sina åtaganden i takt med att framsteg sker på området. Dessutom ska dessa framsteg analyseras vart femte år utifrån de åtaganden som medlemsländerna är bundna till via Parisavtalet. Exempel på vad som ingår i förslaget till ny klimatlag är:

  • Ett kommande förslag från kommissionen om nytt EU-mål beträffande utsläppen av växthusgaser fram till år 2030, vilket förutspås ske senast september 2020.
  • Översikt av politiska instrument samt korrigeringar för att nå de nya 2030-målen.
  • Krav på nationella anpassningsstrategier med syftet att medlemsländerna ska bli mindre sårbara inför klimatförändringarnas effekter.

Utöver klimatlagen öppnar även EU-kommissionen från och med den 4 mars ett samråd om en ny europeisk klimatpakt som ska pågå under 12 veckors tid. Pakten kommer delvis fungera som en plattform där aktörer från olika delar av samhället kan delge sitt engagemang, uppvisa åtaganden och inleda samarbeten. Paktens syfte är även att manifestera behovet av att alla samhällets sektorer är med och bidrar i processen att nå ett klimatneutralt EU.

Innan klimatlagen kan bli verklighet ska EU-parlamentet och medlemsländerna i Ministerrådet tycka till om förslaget. Om både parlamentet och Ministerrådet kan enas enligt plan, kommer lagen kunna vara på plats innan det internationella klimatmötet i Glasgow i november.

Läs mer om den nya klimatlagen här.

Frågor och svar om den nya klimatlagen finns här och lagen i sin helhet kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s