Cultural Heritage in Action – chans att dela med sig av lokalt kulturarv

Nu är det möjligt att delta i projektet ’Cultural Heritage in Action’. Syftet är att föra samman beslutsfattare på lokal och regional nivå från olika delar av Europa för att utbyta erfarenheter och samverka kring frågor som berör kultur och kulturarv.

Projektet är en del av det ramverk EU-kommissionen kallar för ’European Framework for Action on Cultural Heritage’. Initiativet till ramverket grundas i en vilja att identifiera och synliggöra Europas samlade kultur och kulturella arv, bland annat genom att uppmärksamma den kulturella mångfalden som finns mellan platser inom Europa.

Tanken med det kommande projektet är att låta ett 100-tal beslutsfattare på lokal och regional nivå från olika delar av Europa diskutera och dela med sig av exempel från hur olika administrativa nivåer jobbar med kulturarv. Stor vikt kommer läggas vid frågor som knyter an till hur människor kan inkluderas i arbetet med kulturarv, men också hur kulturarv i form av exempelvis byggnader kan användas på nya innovativa sätt.

Som ett första initiativ efterfrågar projektet goda exempel på hur regioner, städer, kommuner och lokalsamhällen arbetar med kulturarv. De goda exemplen kommer sedan sammanställas i en katalog för att belysa hur regional och lokal nivå i EU arbetar med kulturarvsfrågor. Som ett andra initiativ kommer 12 studiebesök organiseras till några av de goda exemplen med syftet att inspirera och bidra med mer kunskap, samtidigt som det är en möjlighet att som plats visa upp sig och få exponering.

De goda exempel som kan ingå i katalogen kan koppla an till politik, olika typer av projekt, events eller sätt att organisera sig kring arbetet med kulturarv. Vid intresse av att vara med i den kommande katalogen bör förslagen kunna betraktas som:

  • Innovativa
  • Inspirerande för andra städer och regioner
  • Ha en verklig inverkan på lokal nivå.

Vid intresse att delta i projektet går det att läsa mer och anmäla sig här. Sista dag att skicka in goda exempel till katalogen är den 27 mars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s