Värmlandsbesök i EU-parlamentet

Den 19 februari deltog Mattias Landin, samhällsutvecklare på Region Värmland, i en expertpanel inför Europaparlamentets transportutskott (TRAN). Temat för dagen var kollektivtrafik i glest befolkade områden.

Hearingen i transportutskottet syftade till att adressera och diskutera utmaningar och möjligheter som finns när det gäller kollektivtrafik i glesbefolkade områden av Europa. Utöver Mattias Landin deltog tre andra experter från Portugal, Tjeckien och Belgien som alla fick chansen att berätta och presentera exempel från sina hemländer.

Landin berättade hur Region Värmland jobbar med dessa frågor på hemmaplan, bland annat genom att nämna ett pilotprojekt i Fagerås som startar under året. Tanken är att projektet ska kunna användas för att undersöka möjligheterna och förutsättningarna för användandet av anropsstyrd kollektivtrafik via skolbussar.

Parlamentarikerna i utskottet fick efter experternas presentationer möjligheten att ställa frågor. En av Sveriges EU-parlamentariker, Johan Danielsson (S), ställde frågan om vilka åtgärder och verktyg experterna ansåg att EU och parlamentarikerna behöver bidra med i arbetet med kollektivtrafiken. Några slutsatser som drogs var att det redan idag finns gått om innovativa och kreativa idéer på området, men att det finns ett behov av ökad reglering och finansiering till åtgärder och pilotprojekt.

Se webbsändningen från hearingen här.

Om du prenumererar på Värmlands Folkblad kan du läsa mer om hearingen och Mattias Landins deltagande i artikeln här.

Bildkälla: © European Union 2020 – Source : EP
Fotograf: Vincent VAN DOORNICK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s