Högre kulturpolitiska ambitioner inom EU

Trots EU:s mycket begränsade möjligheter att påverka Europas kulturpolitik har det under de senaste åren byggts upp en allt mer ambitiös och kulturpolitisk agenda inom samarbetet. Det skriver tankesmedjan KEA i en ny artikel.  

KEA är en tankesmedja som riktat in sig på områdena kultur, kreativa industrier samt sport, utbildning och ungdomar. I artikeln betonas det hur EU under ett antal decennier inverkat på det kulturpolitiska området och hur detta bland annat kan härledas till sammanhållningspolitiken och strukturfonderna.

Strukturfonderna har enligt KEA möjliggjort att pengar kan läggas på projekt och initiativ med kopplingar till specifikt kultur. Exempelvis har det kunnat handla om investeringar och satsningar inom områden såsom turism och kulturarv men också andra typer av kreativa och kulturella branscher, vilket sammantaget bidragit till att EU:s kulturpolitiska ambitioner blivit bredare och större.

En annan viktig faktor som nämns är arbetet med smart specialisering som inneburit att många regioner i Europa, ungefär 100 stycken, valt att inkludera kultur som en del av sina strategier. Detta har i sin tur inneburit att dessa regioners kulturbudgetar ökat avsevärt, vilket hör ihop med att EU under perioden 2007–2013 investerat ungefär 7 miljoner euro i kulturella projekt.

Detta till trots anser KEA att EU misslyckas med att identifiera och förstå kulturens roll och inverkan på Europas utmaningar. Ett exempel som lyfts fram är bland annat EU-medborgarnas avsaknad på känslomässiga kopplingar till det europeiska samarbetet, vilket pekas ut som både bristfälligt och problematiskt.

Mer information om tankesmedjan KEA finns här.

För att läsa artikeln i sin helhet återfinns den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s