Europe’s Beating Cancer Plan – ny strategi för att motverka cancer

EU-kommissionen har tagit initiativ till en ny strategi kopplat till bekämpandet av cancer. Förhoppningen är att kunna stärka arbetet med att förebygga, upptäcka och behandla cancer och samtidigt jämna ut hälsoskillnader inom EU.

Initiativet tar avstamp i det faktum att ungefär 3,5 miljoner människor diagnostiseras med cancer inom EU varje år, varav 1,3 miljoner människor dör i sjukdomen årligen. För att förhindra att cancer blir den vanligaste dödsorsaken inom den europeiska unionen vill nu kommissionen prioritera insatser som kan vara med och förebygga uppkomsten av cancer.

Det är inte första gången ett sådant här initiativ tas inom ramen för EU-samarbetet. Under de senaste decennierna har det funnits en liknande plan i arbetet mot cancer som bland annat inverkat på lagstiftning kopplat till tobak och företagshälsovård.

Förslag på åtgärder till ny cancerplan berör möjligheten till skattejustering på alkohol och tobak, minimera risker för exponering av cancerframkallande ämnen i människors arbets- och livsmiljöer samt insatser för mer hälsosam mat. Andra förslag är att underlätta för informationsutbyte om ny forskning och fakta mellan länder, nya strategier för bättre och billigare terapeutisk vård, uppmärksamma kunskapsluckor samt underlätta för teknisk support.

Än så länge är innehållet i cancerplanen inte fastställt. Istället vill kommissionen att olika aktörer är med och utformar innehållet i planen genom att lämna synpunkter, vilket också ska öppna upp för transparens och legitimitet. Sedan den 4 februari, som var den internationella cancerdagen, har allmänheten, civilsamhället och myndigheter på nationell, regional och lokal nivå möjlighet att under 12 veckors tid lämna sina synpunkter på hur en ny plan bör utformas och vad den ska innefatta.

Läs mer om initiativet till ny cancerplan här.

Vid intresse av att lämna synpunkter på kommande cancerplan, läs här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s