Svenska regeringar brister i förankringen av EU-politik

Enligt en ny rapport från Lunds universitet brister svenska regeringar i förankringen av EU-politik hos myndigheter, organisationer och andra intressenter. Viktiga synpunkter uteblir och skapar enligt rapportförfattaren ett demokratiskt underskott.

När EU-kommissionen presenterar förslag och planer i Bryssel sammanfattar regeringen så kallade faktapromemorior kring de förslag som är relevanta och av intresse. Dessa innefattar enklare beskrivningar av respektive förslag, samtidigt som de används för att ge relevanta intressenter möjligheten att bidra med synpunkter. Rapporten har analyserat 2200 promemorior från olika departement sedan år 2001.

Rapporten visar att svenska regeringar i två tredjedelar av fallen valt att inte hämta in några synpunkter alls, samtidigt som det är få fall där det anges att samråd har skett. Statsrådsberedningen, under ledning av statsministern, är det departementet som brister mest när det gäller att hämta in synpunkter kring faktapromemoriorna. Där saknar 97 % av promemoriorna inbjudan till samråd.

Trenden över tid är även den negativ och rapportförfattaren Maria Strömvik menar att Sveriges förankring av EU-politiken minskat kontinuerligt under de åren landet varit med i EU. I de fall där samråd skett är det dessutom allt oftare enbart myndigheter som bjuds in till samråd, medan andra aktörer lämnas utanför.

Granskningen kan ses som problematisk då samråd och remissvar kan ses som en del av det grundlagsfästa krav som finns i Sverige, där regering och riksdag förpliktat sig att inhämta åsikter från myndigheter, kommuner och andra relevanta aktörer. Det finns inga strikta krav på att regeringen måste hämta in synpunkter i samband med ny EU-politik, vilket Maria Strömvik menar är viktigt att ändra på för att motverka ett demokratiskt underskott.

Läs mer i artikeln här.

Rapporten i sin helhet återfinns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s