Sverige i topp när det gäller andelen förnyelsebar energi

Enligt siffror från Eurostat har tolv av EU:s medlemsländer uppnått sina nationella mål gällande andelen förnybar energi för år 2020. Sverige är ett av dessa, där andelen förnybar energi uppgår till 54,6 % av den totala energianvändningen.

Statistiken från EU:s statistikkontor Eurostat visar också att Sverige är det land inom EU som har högsta andel förnybart i sitt energisystem. I botten återfinns länder såsom Nederländerna och Malta, där andelen förnybar energi motsvarar siffrorna 7,4 % respektive 8 %.

Målen är utformade efter respektive lands nationella förutsättningar, med hänsyn till ekonomi och potentiell utvinning från förnyelsebara energikällor. Flera utav länderna ligger nära eller strax under sina uppsatta mål, däribland länder som Rumänien, Österrike och Ungern. Nederländerna tillsammans med Frankrike är de länder som är längst ifrån att uppnå sina mål om andelen förnybar energi.

Sedan 2004 har EU:s totala användning av förnybar energi mer än fördubblats från 8,5 % till 18 % fram till och med år 2018. Statistiken ses som viktig, då den ger en indikation på hur utvecklingen gällande EU:s klimat- och energimål fortskrider. EU har klimat- och energimål för både 2020 och 2030. Målet är att nå 20 % förnybar energi fram till år 2020 och att 32 % av EU:s totala energianvändning ska baseras på förnybara energikällor år 2030.

Mer information finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s