Årets upplaga av Jämställdhetsindexet har publicerats

Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) har publicerat årets upplaga av Jämställdhetsindexet. Sverige fortsätter att toppa listan, men nästan hälften av medlemsstaterna placeras under sträcket för 60 poäng. Årets upplaga har särskilt fokus på balans i arbetslivet och kopplingen till jämställdhet.

Framstegen inom utvecklingen för jämställdhet går fortsatt långsamt framåt. I oktober lanserade Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) den senaste upplagan av Jämställdhetsindexet, vars syfte är att fungera som ett riktmärke för jämställdhet i EU. Huvudkategorierna som mäts utgörs av arbete, pengar, kunskap, tid, makt och hälsa. Nästan hälften av medlemsstaterna placeras under sträcket för 60 poäng.

Sverige fortsätter att toppa listan med 83.6 poäng och är följt av Danmark, som har 77.5 poäng. Längst ned på listan med sämst uppvisat resultat är Ungern och Grekland, två länder som fått mindre än 52 poäng. Den största förbättringen har skett i Portugal och följs strax därefter av Estland.

Årets upplaga har ett särskilt fokus på balans i arbetslivet och dess koppling till jämställdhet. Föräldraledighet och tillgång till god barnomsorg räknas bland annat in som mätningsmarkörer. I EU är det idag 28 % av kvinnorna och 20 % av männen som inte är berättigade föräldraledighet. Analysen över balans inom arbetslivet behandlar även möjlighet till flexibilitet, vidareutbildning och transport. Resultaten visar på att dessa möjligheter står lika tillgängliga för både kvinnor och män.

Läs hela artikeln här

Ta del av verktyget här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s