Rapport från SKL om uppföljningen av EU-handslaget

EU-handslagets syfte är att stärka kunskap, insyn och delaktighet i EU-relaterade frågor i Sverige. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nu publicerat en rapport som följer upp lokala och regionala åtaganden samt lyfter fram goda exempel på hur delaktigheten i EU kan stärkas och främjas på olika sätt.

I december 2016 bjöd dåvarande EU- och handelsminister Ann Linde in till ett nationellt EU-handslag som lade grund för ett landsomfattande gemensamt arbete, vars syfte var att stärka delaktighet och engagemang inom EU-samarbetet. Totalt ingick 77 aktörer EU-handslag med regeringen vilket innefattade bland annat regioner, kommuner, arbetsmarknadsparter, universitet, ungdomsorganisationer och studieförbund.

Den 7 november 2017 ingick Region Värmland, Karlstads kommun, Storfors kommun och Karlstads universitet EU-handslag med regeringen. Ett panelsamtal anordnades där aktörerna förmedlade sin syn på kunskap, delaktighet och engagemang kring EU-relaterade frågor och den egna organisationen som Värmland i stort.

Karlstad kommun har genomfört flera aktiviteter som verkat för att höja kunskapen om EU. Antalet EU-ambassadörer har ökat, Europa Direkt Karlstads informationskontor öppnades, SKL och Sieps föreläste om EU i lokalpolitiken under ett fullmäktigsammanträde i mars 2019 och alla ledningsgrupper i koncernen besöktes under vintern och våren 2018-2019 för att informera och diskutera internationellt arbete och EU.

SKL framhåller att det finns många kreativa initiativ från kommunal och regional nivå. Trots att det finns skilda förutsättningar har kommuner och regioner förenats i en ambition om ökad delaktighet i EU. Slutligen betonar SKL betydelsen av samverkan mellan kommunal, regional och nationell nivå i det EU-relaterade arbetet.

Läs hela rapporten från SKL här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s