Kommissionen lanserar ett samråd om Digitala Europas utformning

Utvecklingen av det nya programmet för ett Digitalt Europa fortgår. Nu öppnar Kommissionen ett samråd där intressenter kan göra sina röster hörda och påverka utformningen av programmets två första år. 

Sektorsprogrammet Digitala Europa planeras för tillfället av Kommissionen och innefattar investeringar på 9,2 miljarder euro under perioden 2021 – 2027. Under perioden kommer programmet att investera i digitala teknologier som kan utgöra stora skillnader för Europas medborgare och företag. Programmet främjar innovativa digitala teknologier och arbetar efter fem särskilda nyckelområden:

  • Superdatorer
  • Artificiell Intelligens
  • Cybersäkerhet
  • Avancerad digital kompetens
  • Säkerställa en bred användning och etablering av digital teknik i ekonomin och samhället, i linje med Europas hållbara mål och värderingar.

Programmets mål är att stärka Europas konkurrenskraft i den globala digitala ekonomin och att höja den teknologiska självständigheten. Digitala Europa skapar en unik möjlighet för EU att investera i nödvändiga digitala kapaciteter, något som en enskild medlemsstat inte kan implementera på egen hand. Som en del av programmets utformning efterfrågar nu Kommissionen vad samhällen och företag i Europa bedömer som de viktigaste punkterna för programmets utformning. Därför har ett samråd lanserats online där intressenter, inklusive regionala och lokala aktörer, kan göra sina röster hörda. Ta chansen att påverka programmet innan samrådet stänger den 25 oktober.

Resultaten kommer att sammanställas till ett utkast som sedan finns att tillgå online. Underlaget kommer sedan att forma arbetsprogrammet och ansökningsomgångar för programmets två första år (2021 – 2022).

Läs mer om samrådet här och svara på enkäten här

Läs mer om programmet för ett Digitalt Europa här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s