Det svenska ESF-rådet har fått i uppdrag att utarbeta det nästkommande nationella programmet för Socialfonden 2021-2027

Omvärldsanalys ska effektivisera insatserna inom det svenska socialfondsprogrammet.

Regeringen har gett i uppdrag till det svenska ESF-rådet att ta fram Sveriges nästkommande nationella program för Socialfonden, 2021-2027. I uppdraget föreskrivs att regionala strategier och handlingsplaner ska tas i beaktning i framställningen av programmet. ESF-rådet har till den 1 april 2020 på sig att lämna ett förslag på hur Socialfonden kan koordineras inom ramen för nästa programperiod.

SKL har med anledning av uppdraget påbörjat en dialog med ESF-rådet om hur Sveriges regioners intressen kan tillvaratas i nästkommande nationella program. Enligt SKL är vikten av ett regionalt förankrat program vitalt för att möta de behov som finns på regional och lokal nivå i Sverige. Behovet av ett flexibelt socialfondsprogram, som genom synergier med bland annat regionalfonden understryks i hög grad i regeringens uppdragsbeskrivning till ESF-rådet.

I regeringens uppdrag återfinns även att ESF-rådet i framtagandet av programförslaget ska genomföra en omvärldsanalys, vilken ska inbegripa bland annat strategiska ställningstaganden inom ramen för sammanhållningspolitiken. Omvärldsanalysen ska redovisas senast 1 oktober 2019.

Läs mer om regeringens uppdrag till ESF-rådet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s