Vårens upplaga av EU-kommissionens magasin om regional- och stadspolitik, Panorama, har publicerats

I det senaste numret av Panorama återfinns bland annat en kartläggning av missnöje/misstro till EU, som med anledning av det stundande Europaparlamentsvalet tyder på en hel del förändringar.

Under det senaste årtiondet har antalet euroskeptiker i EU:s medlemsstater fördubblats enligt en undersökning av nationella valresultat, från 9% 2008, till 18% 2018. Dock tyder siffror på aggregerad nivå att inställningen till EU blivit något mer positiv, från en högsta notering på 47% under 2013, till 39% 2018.

Siffror som visar på ett stort missnöje är dock inget ovanligt i EU. I 12 medlemsstater finns en majoritet som hyser missnöje även mot sitt nationella styre och i en jämförelse är det totala missnöjet alltjämt högre på nationell nivå än på EU-nivå. Emellertid visar sig missnöjet på olika sätt, då det på nationell nivå sällan får någon större konsekvens, medans det på EU-nivå kan utspela sig på ett helt annat sätt, vilket vi bland annat ser av Brexit. I studien återfinns även data som tyder på att populism och EU-misstro är nära sammanlänkat.

Intressant nog visar studien på att regioner med högre BNP per capita tenderar att rösta mer EU-kritiskt. Eftersom låginkomstområden tenderar att rösta mer populistiskt förutsatte man att höginkomstområden skulle rösta mer EU-vänligt.

Vidare inkluderar det 68:e numret av Panorama bland annat ett reportage där kommissionären för EU:s regionalpolitik, Corina Cretu, diskuterar arbetet med sammanhållningspolitiken under hennes period som kommissionär. Cretu poängterar särskilt de regelförenklingar som gjorts gällande implementeringen av sammanhållningspolitiken, vilka har gjort det lättare för Europas regioner att utvecklas med hjälp av EU:s regionalpolitik.

Läs det senaste numret av magasinet Panorama här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s