Ren mobilitet: Europaparlamentet antar ny standard gällande koldioxidutsläpp för bilar och skåpbilar

De nya standarderna innebär att koldioxidutsläppen från nya bilar år 2030 ska vara 37.5% lägre, och utsläppen från nya vans 31% lägre jämfört med 2021.

Det rår ingen tvekan om EU:s beslutsamhet gällande klimatet. Europaparlamentet har antagit nya regler för att minska föroreningar och förbättra luftkvalitén. Reglerna, vilka sätter en ny standard för koldioxidutsläpp, är ett stort kliv mot att modernisera den europeiska rörligheten, fasa ut fossila bränslen och på lång sikt bli en klimatneutral kontinent.

De nya standarderna välkomnas av EU-kommissionen och är en del av ren-mobilitetpaketet (clean mobility package), vilket är i linje med strategin om ett klimatneutralt EU 2050 och Parisavtalet. Kommissionären för klimat och energi, Miguel Arias Cañete menar att reglerna kommer ge industrin incitament till nytänkande och stärka EU:s ledaskap när det gäller klimatvänliga fordon. Junckerkommissionens energiunion är på god väg att bli verklighet.

Vidare kommunicerar EU-kommissionen att ren-mobilitetpaketet även omfattar etableringen av ett förstärkt marknadsövervakningssystem, vilket kommer tillgodose att produktionen och etableringen av nya fordon sker på ett hållbart sätt och överensstämmer med testresultat och riktlinjer som godkänts för bilindustrin. Kommissionen avser även att stödja kostnadseffektiva och koldioxidsnåla lösningar genom bland annat regler om användandet av miljötekniska innovationer.

För att reglerna ska kunna göras gällande behöver ministerrådet ratificera förslaget.

Läs mer om de nya standarderna för koldioxidutsläpp här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s