Framsteg i Europa på jämställdhetsfronten: Ökad jämlikhet mellan kvinnor och män

I samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars offentliggjorde EU-kommissionen sin rapport om jämställdhet mellan kvinnor och män. Utvecklingen i Europa går åt rätt håll, sysselsättningsgraden är högre än någonsin, men det går för långsamt.

Junckerkommissionen kommunicerade den 7 mars 2019 års rapport om jämlikhet, och trots framsteg i Europa så visar EU-kommissionens siffror att det fortfarande finns stora ojämlikheter. Kommissionens förste vice-ordförande Frans Timmermans menar att utvecklingen går i snigelfart, och på vissa håll går utvecklingen rentav åt fel håll.

Jämställdhetsrapporten kommunicerar bland annat att det är större risk att kvinnor hamnar i fattigdom. Lönerna är i snitt 16% lägre än männens, trots att det för 62 år sedan i Romfördraget ratificerades en bestämmelse om lika lön. Rapporten visar att löneskillnaden skapar en oroväckande pensionsklyfta, vilket för vissa länder innebär att äldre kvinnor inte har råd med hälso- och sjukvård.

Kvinnor är alltjämt underrepresenterade i politiska sammanhang, av de 28 parlamenten i EU, leds endast 6 stycken av kvinnor. EU:s kommissionär för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet, Věra Jourová, uppmanar att fler medlemsstater föreslår kvinnliga kandidater till posten som EU-kommissionär.

Sysselsättningsgraden i EU nådde 2017 sin högsta siffra någonsin, 66.4%, men det skiljer sig mycket mellan medlemsstaterna. EU-kommissionen rekommenderade bland annat Tyskland att förbättra villkoren för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

EU-kommissionen har öppnat ett samråd om lika lön, vilken är öppen till och med den 5 april. Kommissionen önskar svar från ett så brett spektrum som möjligt.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här.

Läs 2019 års jämställdhetsrapport här.

Lämna synpunkter till EU-kommissionen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s