Skogsorganisationer publicerar svar på EU-kommissionens utvärdering av skogsstrategin

I kölvattnet av EU-kommissionens utvärdering av EU:s skogsstrategi påpekar europeiska skogsorganisationerna att EU:s policys och strategier måste bli mer samstämmiga.

Ett flertal intresseorganisationer som arbetar för att främja skogsindustriernas intressen på EU-nivå publicerade den 4:e februari ett svar på EU-kommissionens utvärdering av skogsstrategin. Utvärderingen av EU:s skogsstrategi presenterades av EU-kommissionen i december. Några av de undertecknade intresseorganisationerna är bland andra CEPF, CEPI, UEF och FECOF.

EU:s policy- och strategiramverk har utvecklats i rask fart sedan den nuvarande skogsstrategin antogs 2013. Samtidigt har EU under de senaste åren riktat stort fokus på hållbar utveckling och EU argumenterar ofta för att den skogsbaserade sektorn har en avgörande roll för att uppnå EU:s och FN:s hållbara utvecklingsmål. Därför argumenterar skogsintressenterna för att den nästkommande skogsstrategin behöver vara starkare för att kunna uppfylla EU:s hållbara utvecklingsmål.

En uppdatering av strategin anses, av de undertecknade organisationerna, som avgörande för att säkerställa att utvecklingen av skogsrelaterad EU-politik i framtiden är bättre koordinerad, sammanhängande och effektiv. Exempelvis benämns EU:s strategi om ett klimatneutralt EU 2050, den uppdaterade bioekonomistrategin och direktivet om förnybar energi som strategier och lagförslag där skogsstrategin inkluderas och refereras till, vilket innebär att en framtida skogsstrategi bör utformas på ett horisontell och mångfacetterat sätt, så att synergier mellan samtliga strategier skapas.

Läs skogsorganisationernas yttrande här.

Läs EU-kommissionens utvärdering här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s