EU allt närmare att sluta det största handelsavtalet någonsin

Europaparlamentet röstade idag för handelsavtalet mellan EU och Japan. De stora vinnarna är små- och medelstora företag vars export till Japan nu underlättas.

Handelsavtalet mellan EU och Japan, som har förhandlats sedan 2013, är det första bilaterala avtalet någonsin mellan parterna. Avtalet är också unikt i ett annat avseende, det är nämligen första gången Parisavtalet uttryckligen hänvisas till i ett handelsavtal.

Europaparlamentet röstade för handelsavtalet, som kommer att ta bort nästan alla tullar som årligen kostar företagen i EU cirka en miljard euro, med en stor majoritet då 474 ledamöter röstade för, 152 röstade mot och 40 avstod.

Handelsavtalet kommer att öppna upp det största handelsområdet någonsin. Japan och EU:s ekonomier motsvarar tillsammans nästan en tredjedel av världens totala BNP och berör 635 miljoner människor.

De stora vinnarna på handelsavtalet är de små- och medelstora företagen, som står för 78 procent av EU:s export till Japan. Handelsavtalet kommer särskilt att gynna producenter av kött, mejeriprodukter, textil, läder, alkoholhaltiga drycker och produkter för järnvägsunderhåll.

Handelsavtalet innehåller även skrivelser om skydd för arbetare och att verka för att motverka olaglig skogsavverkning.

Nästa steg i processen är att EU:s medlemsländer ska ratificera handelsavtalet den 21 december. Handelsavtalet kan därmed börja gälla redan den första februari 2019, då Japan redan ratificerat det.

Läs kommissionens pressmeddelande här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s